Munspray med nikotin dämpar röksuget

Allt fler får upp ögonen för nikotinläkemedel i form av munspray, även kallat nikotinspray – och det är inte svårt att förstå varför. Munspray är smart, diskret och effektivt, samtidigt som det har bevisat god effekt för att hålla röksuget i schack. Det är dessutom superenkelt att använda – var du än befinner dig – och smakar pepparmint!

Ingen påstår att det är lätt att sluta röka – tvärtom – det är en rejäl utmaning som sätter både fysisk och psykisk press på dig som tar steget. Därför är det viktigt att ge sig själv rätt verktyg som gör processen lättare.


 

Allt du behöver veta


Varför ska jag välja munspray?

Röksuget bryr sig sällan om ditt schema – känner du starkt för ett bloss på jobbet ska du kunna hantera rökabstinensen där lika enkelt som när du är hemma. När du väl hittar ett hjälpmedel som fungerar i alla aspekter av din vardag blir det mycket enklare att sluta för gott.

Sprayen passar dig om:

  • Du vill ha snabb effekt mot röksuget
  • Du inte gillar nikotintuggummi eller andra typer av produkter
  • Du vill ha ett läkemedel som smakar pepparmint
  • Du vill ha ett prisvärt hjälpmedel

Sprayflaskan är liten, diskret och lätt att bära med sig. Med en eller ett par snabba sprayningar känns det bättre på bara en minut. Det är också ett bra alternativ om du inte känner dig bekväm med andra typer av nikotinläkemedel. Kanske har du känsliga tänder eller tuggsvårigheter? Eller så kanske du känner att nikotinplåster irriterar din hud eller ger dig för långsam effekt mot röksuget och för lite möjlighet att själv påverka din dosering. Då kan sprayen vara ett bra alternativ för dig.

Hur fungerar nikotinspray?

Det är busenkelt att använda Zonnics spray. Så här gör du steg för steg :

  • Plocka fram din sprayflaska när du känner dig röksugen (Kom ihåg att inte ta sprayen tillsammans med mat eller dryck)
  • Fäll ut appliceringspipen och placera i munnen, mellan kinden och tänderna
  • Spraya en till två gånger (Rekommenderad dos. är 1-2 sprayningar, 1-2 gånger per timme. Max 64 sprayningar per dygn) Växla mellan höger och vänster sida. När du nått en stabil nivå och tillräcklig hjälp mot röksuget är det dags att börja trappa ner spraydoserna
  • På en minut känner du att röksuget minskar

Den aktiva substansen är nikotin. Beroende på tillverkare kan sprayen också innehålla andra ämnen såsom sukralos, mintsmakämne, etanol, glycerol, kaliumdivätefosfat, natriumhydroxid och vatten. Se bipacksedeln för fullständig lista på innehåll.

Vad finns det fördelar och nackdelar?

Som med alla nikotinläkemedel finns det både fördelar och nackdelar. Vad som passar just dig är högst individuellt – olika människor har olika preferenser.

Fördelar:

  • Enkelt att använda
  • Fungerar var du än befinner dig
  • Frisk smak
  • Snabb effekt med tydlig lindring av röksug
  • Flaskan ger dig något att sysselsätta händerna med, vilket kan kännas bra för den som slutar med cigaretter.

 Nackdelar:

  • Risk för olika biverkningar (se nedan)
  • Kan kännas stark eftersom hela dosen av nikotin kommer på en gång

Flaskan med spraypipen ger dig något att sysselsätta händerna med, vilket kan kännas bra för den som slutar med cigaretter.

Kan jag uppleva biverkningar av munspray?

Nikotin, som är den aktiva substansen i munsprayen, kan medföra obehag om det doseras fel – även för den som är en van tobaksbrukare. En för hög dos av nikotin än vad du är van vid kan bland annat ge:

  • Hjärtklappning
  • Svettningar
  • Illamående
  • Huvudvärk

Sprayen kan specifikt ge upphov till bland annat:

  • Hicka
  • Huvudvärk
  • Irriterad hals
  • Påverkad upplevelse av smak
  • Muntorrhet, eller ökad salivproduktion
  • Magont och andra magbesvär
  • Trötthet

Läs alltid bipacksedeln och var vaksam på biverkningar när du använder läkemedel.

Om du har barn hemma ska du vara noga med att hålla sprayen utom räckhåll. Nikotin kan vara mycket skadligt för barn, i värsta fall livshotande.

Sprayen hamnade i magen – Vad händer nu?

Sväljer du munhålespray med nikotin kan det kännas obehagligt, eftersom nikotinet känns starkt i svalget.  Men det är inte förenat med någon hälsorisk i övrigt om man råkar svälja en spraydos eftersom upptaget av nikotin är sämre från magen.

Hur mycket nikotin finns i sprayen?

Zonnics sprayflaskor finns i två varianter – 200 sprayningar och 40 sprayningar.  En sprayning innehåller 1 mg nikotin. Jämför med en cigarett, som innehåller 12 mg i genomsnitt, och traditionell snus innehåller cirka 8 mg nikotin per prilla.

Hur länge behöver jag använda sprayen?

Rökbegär, abstinenskänslor och den totala processen att bli rökfri är mycket individuell. En person kan komma ut på den andra sidan snabbt, medan en annan person ha en mycket svårare resa.

Hur länge man behöver använda sprayen är förstås individuellt, men den normala behandlingsperioden med munhålespray brukar vara minst tre månader. Därefter kan du gradvis trappa ner. Kommer du ner till en till två doser om dagen kan det vara läge att avsluta din behandling.

Det är smart att ha sprayen tillgänglig även när du är rökfri – då kan du bekämpa plötsligt röksug som kan uppkomma. Ofta stimuleras röksuget av olika triggers i vardagen, till exempel om något påminner dig om cigaretter och rökning eller hjärnan spelar dig ett spratt och kickar igång det gamla begäret, även om din kropp rent fysiskt inte har kvar något beroende.

Kom ihåg att sluta röka på dina egna villkor och sätt mål som är rimliga för just dig! Du är en hjälte varje gång du avstår från rökning.

Kan man använda munspray när man är gravid eller ammar?

Väntar du barn bör du undvika tobak och nikotin helt och hållet. Idag finns det tydliga forskningsrön som visar att fostret tar skada om mamman nyttjar tobak under graviditeten. Bland annat gör nikotin att blodtillförseln i moderkaka och livmoder försämras, vilket i sin tur hämmar barnets tillväxt.

Du ska också undvika tobak och nikotinläkemedel om du ammar ditt barn. Nikotinet följer med i modersmjölken och vidare till ditt barn när det äter.

Är du osäker på hur du ska göra med ditt tobaksbruk eller nikotinbehandling när du är gravid eller ammar så bör du rådfråga läkare eller barnmorska för att se vilka typer av hjälp och behandling som kan passa dina behov.

Är munspray farligt?

Använder du sprayen på rätt sätt, det vill säga för att vänja dig av vid rökning och för att bekämpa abstinensbesvär, är det ett jättebra hjälpmedel.

Om du upplever besvär bör du rådfråga din läkare. Att bli av med beroendet är svårt nog som det är – du ska inte behöva kämpa med läkemedel som inte fungerar för dig. Idag finns det många alternativ och att hitta något som passar just dig är inte svårt.

Säker och trygg användning av Zonnics produkter

För att din behandling ska bli så effektiv och säker som möjligt ska du alltid börja med läsa bipacksedeln. Framförallt är det viktigt att du doserar sprayen enligt rekommendationer. Både för låg och för hög dos kan försämra chanserna till en framgångsrik behandling.

Sprayen är skadlig för barn, så se därför till att hålla den ur räckhåll för de små.