Sluta röka med sugtabletter
Har du svårt att hitta rätt i sluta-röka-hyllan på apoteket? Det är förståeligt. Idag finns det en mängd olika produkter som kan hjälpa dig att bli rökfri. En av de nyare är nikotinsugtabletter – sugtabletter med nikotin. Med god, fräsch smak av mint och tydlig effekt på abstinensbesvären är de ett populärt alternativ.
Även om du i början bara försöker minska antalet cigaretter du röker kan tabletterna vara en smart hjälp. Varje cigarett du avstår är en seger i sig och en prestation som du verkligen kan vara stolt över.
Befinner du dig i en situation då du inte kan eller får röka? Då kan en nikotinsugtablett vara din bästa vän i nöden.
Allt om nikotinsugtabletter
Vad är nikotinsugtabletter?
Tabletterna kan liknas vid halstabletter. Skillnaden är att de innehåller nikotin och hjälper dig att bekämpa röksug, istället för att lena en rosslig hals och de har också en mildare mintsmak.
Nikotinsugtabletter finns i två olika styrkor och du kan därför köpa tabletter som passar just dig i din kamp mot cigaretterna.
Var köper jag nikotinsugtabletter?
Du hittar tabletterna på apotek, i livsmedelsbutiker och på nätet. De smakar gott och är en uppskattad metod för många som försöker sluta röka. Du måste vara 18 för att kunna köpa nikotintabletter.
Hur fungerar nikotinsugtabletter?
Det är både enkelt och effektivt att använda nikotinsugtabletter för att bekämpa röksuget. Ha en förpackning i fickan eller i handväskan så att du är redo när de jobbiga känslorna dyker upp.
- Ta en nikotinsugtablett när du känner dig röksugen
- Lägg tabletten i munnen
- Flytta runt tabletten med tungan vid behov
- Efter 10 – 15 minuter har den lösts upp
- Röksuget har avtagit
Varför ska jag välja just nikotinsugtabletter?
Enkelt. Gott. Diskret. Så kan man beskriva sugtabletter med nikotin. När du känner röksuget smyga sig på vill du hantera det så lätt som möjligt. Att då ha en nikotinsugtablett i närheten kan vara en stor trygghet. På kort tid bekämpas abstinensen utan obehag.
Tabletterna är ett bra alternativ om du inte gillar att tugga tuggummi. Kanske har du känsliga tänder eller tycker att det inte blir något kvar att spotta ut.
Gillar du fräscha smaker? Då kan nikotinsugtabletter vara perfekt för dig.
Hur ofta och hur många nikotinsugtabletter behöver jag ta?
Rökvanor och röksug är olika för alla. Därför är det också bara du som kan avgör hur många nikotinsugtabletter du behöver.
Som hjälp på vägen finns följande rekommendation:
- 1 tablett var eller varannan timme.
- 8 till 12 tabletter om dagen brukar vara en tillräcklig dos
Använder du tabletter med 2 mg bör du inte ta mer än 24 tabletter per dag. Om du föredrar de starkare varianterna med 4 mg är det max 15 tabletter per dag som är rekommenderat.
När du känner att du har röksuget under kontroll och att du är redo kan du börja trappa ner antalet tabletter du tar varje dag.
Vilka fördelar och nackdelar finns med nikotinsugtabletter?
Allt passar inte alla och precis som med övriga nikotinläkemedel (länk) så finns det fördelar och nackdelar även med sugtabletter. Utgå alltid från dig själv och dina behov. Att sluta röka är kämpigt som det är – det ska inte behöva bli ännu kämpigare för att du använder hjälpmedel som du inte är bekväm med. Hjälpmedel ska ju faktiskt hjälpa!
Fördelar med nikotinsugtabletter:
- Diskret och enkel att ta – som en vanlig halstablett!
- God, fräsch smak!
- Olika styrkor för olika behov
- Prisvärd
- Stimulerar munnen – en ofta viktig faktor för den som försöker sluta röka.
Nackdelar med nikotinsugtabletter:
- Nikotinet kan ge en irriterande känsla i halsen
- Sura drycker inom 15 min före du tar tabletten kan ge försämrat upptag och effekt.
- Kan ha laxerande effekt
Vad innehåller nikotinsugtabletter?
Den viktiga och huvudsakliga ingrediensen i sugtabletterna är förstås nikotinet. Det är nikotinet som ger effekten och som hjälper dig att klara dig igenom röksugsattackerna.
Andra ingredienser som är bra att känna till är:
- Isomalt (sockeralkohol)
- Maltitol (sockeralkohol)
Vissa människor kan vara överkänsliga eller allergiska mot olika sockerarter. Misstänker du att du har besvär av dessa sockerarter bör du diskutera med din läkare innan du testar nikotinsugtabletter.
Sockerarterna är naturligt framställda av majs och vete och är inte skadliga för dina tänder. Dessutom är det en låg kalorihalt i tabletterna – cirka 5 kcal per tablett.
Vilka biverkningar kan jag få av nikotinsugtabletter?
Nikotinsugtabletter, som andra nikotinläkemedel, kan i vissa fall ge upphov till biverkningar. Dessa är övergående men kan förstås vara obehagliga. Använd alltid nikotinläkemedel med försiktighet och läs bipacksedeln noga.
Vanliga biverkningar av nikotinsugtabletter är:
- Halsont
- Halsbränna/sura uppstötningar
- Illamående
- Matsmältningsproblem
- Hicka
Prata med läkare, sjuksyster eller apotekare om du känner att biverkningarna blir för besvärliga och du behöver hjälp att hitta ett alternativ som fungerar bättre för dig.
Hur mycket nikotin innehåller tabletterna?
- tabletter med 2 mg nikotin
- tabletter med 4 mg nikotin
Hur starkt röksuget är kan variera. Därför finns nikotinsugtabletter i olika styrkor så att du kan få en dos som passar dig. Starkare och svagare tabletter gör det också möjligt för dig att trappa ner. Prova med sugtabletten i styrka 2 mg, känner du fortfarande ett röksug är det bättre att nästa gång ta den starkare styrkan för att sedan trappa ner.
Du kan köpa nikotinsugtabletter i olika förpackningsstorlek – det finns små och stora förpackningar att välja mellan. Förpackningar med 12 eller 72 tabletter vilket gör att du själv kan dimensionera ditt intag.
Hur starka är nikotinsugtabletterna jämfört med cigaretter och snus?
Även de starkare tabletterna är svagare än cigaretter. En vanlig standardcigarett har cirka 12 mg nikotin, en snusprilla cirka 8 mg. (det finns förstås starkare och svagare cigaretter och snustyper).
Hoppsan! Jag svalde en nikotinsugtablett. Är det farligt?
Du behöver inte vara rädd. Att svälja en nikotinsugtablett innebär ingen fara – det enda problemet är att nikotinet inte tas upp lika bra av kroppen via magen. Effekten blir alltså mindre och långsammare.
Se därför till att suga på tabletten till dess att den är helt upplöst. Genom att tugga och svälja den går du miste om den hjälpande effekten som tabletten har som syfte.
Nikotinsugtabletter och graviditet
Är du gravid ska du avstå helt från nikotin och tobak. Det innebär att sugtabletter med nikotin inte heller är någon bra idé. Fostret kan påverkas negativt av nikotin – bland annat försämras blodtillförsel till moderkaka och i livmoder. Rökning under graviditet kan också leda till för tidig födsel och låg födelsevikt.
Väntar du barn är det bäst att försöka sluta röka utan nikotinläkemedel. Om du planerar att amma ditt barn och nyttjar tobak eller nikotinprodukter får spädbarnet i sig nikotin via mjölken vilket kan vara skadligt.
Rådfråga din läkare eller barnmorska om nikotinfria metoder för att skära ner på cigaretterna. Du kan också vända dig till sluta-röka-linjen för att få stöd och tips.
Nikotinsugtabletter och barn
Som alla läkemedel ska nikotinsugtabletter förvaras oåtkomligt för barn.
Vad kan då hända om barn får i sig nikotin? Ämnet är giftigt och barn är extra känsliga – det som är en normal dos för en vuxen kan vara mycket skadligt för ett barn. Ett barn med nikotinförgiftning kan drabbas av:
- Illamående
- Kräkningar
- Yrsel
Om du misstänker att ditt barn har fått i sig en nikotinsugtablett ska du i första hand kontakta giftinformationscentralen. En sur vätska, förslagsvis juice kan vara bra för att skölja ur munnen, eftersom detta hämmar munnens slemhinnor att absorbera nikotinet.
Är ditt barn illa drabbad och har nikotinförgiftningssymtom ska du ringa till giftupplysningen och sjukvården.
Effektiv och säker behandling med nikotintabletter
Inna du använde Zonnic nikotintabletter är det viktigt att du läser bipacksedeln noggrant. För att behandlingen ska vara effektiv måste du ta tabletterna enligt rekommenderad dos. Resultatet påverkas negativt av att både ta för hög eller för liten dos.
Sluta röka – tips på vägen
Att lyckas ta farväl av cigaretter helt och hållet är inte lätt. Läkemedel likt nikotinsugtabletter är en utmärkt hjälp på vägen men det är i sig ingen mirakellösning. För att nå sina mål som rökfri kan det behövas flera andra strategier och livsstilsförändringar.
Att lista fördelarna med att bli rökfri kan vara en bra utgångspunkt på din resa. Fråga dig själv: Vad blir bättre av att jag fimpar för gott? Till exempel kan du se fram emot:
- Bättre hälsa! Rökningens skadeverkning är ingen hemlighet. KOL, lungcancer, andra former av cancer, hjärt-kärlsjukdom och munsjukdomar är några av sjukdomarna som rökare löper större risk att drabbas av.
- Förbättrad andning! Rökning sabbar din lungkapacitet ganska rejält. Fimpar du så kommer du ganska snart känna en rejäl förbättring.
- Förbättrad lukt och smak! Kemikalierna i cigarettröken spelar spratt med dina smaklökar. Blir du rökfri kommer mat smakar bättre, dofter lukta godare.
- Tjockare plånbok! Rökning och tobaksbruk är kostsamt. Röker du ett paket cigaretter om dagen? Det blir cirka 20 000 kronor om året! Pengar som du definitivt kan ha roligare för.
- Finare leende och fräschare andedräkt! Tobaksrök missfärgar tänderna och gör din mun illaluktande.
Undvika triggers
Med en tydlig bild över motiverande faktorer blir det enklare att hålla ut. Du kan också försöka fundera ut vilka triggers i din tillvaro som kan få dig att vackla. Är det vissa situationer, drycker, sammanhang som din hjärna förknippar med rökning? Har du koll på dessa är det lättare att undvika sådant som får ditt röksug att gå i spinn.
Tänk också på att ha med dig nikotinläkemedel för just sådana nödsituationer. Med en nikotintablett i fickan känner du dig tryggare och du behöver inte gå miste om att göra sådant du tycker om att göra för att du är rädd att bli lockad av cigaretterna.
Rutin i vardagen ökar chanserna
Tydliga rutiner kan också vara en stöttepelare i din kamp. Kan du få till en regelbundenhet i kost, motion och sömn? Tillsammans med nikotinläkemedel kan du undvika dippar och plötsliga röksugsattacker.