Sluta snusa abstinens – så hanterar du besvären

Att lägga snuset på hyllan innebär att man tar ett stort steg mot ett hälsosammare liv. Men det är inte ett helt enkelt steg att ta. Mellan dig och ett nikotinfritt liv står en tuff period med abstinensbesvär och det finns ingen lätt genväg att tillgå. Abstinensbesvären är kämpiga och påfrestande men de går att både hantera och övervinna. Med smarta tekniker, ett sunt tänk och en nypa viljekraft så kan du bli snusfri. Din kropp och din ditt sinne kommer att tacka dig för din insats!


 

Abstinens av att sluta snusa


Hur länge har man abstinens?

Hur länge som man måste kämpa mot abstinensbesvären är olika för olika människor. Framför allt hänger det ihop med hur mycket och hur ofta man brukar snusa. Ju mer man snusar, desto större är sannolikheten att man upplever jobbiga abstinensbesvär när man slutar. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg, att abstinensbesvär är tillfälliga och övergående – de är en utmaning men de har ett slut!

Den första veckan efter att man slutat snusa är vanligtvis jobbigast och den period där nikotinsuget är som allra störst. Inte konstigt – din kropp har byggt upp ett beroende under lång tid och när det beroende plötsligt inte längre tillgodoses så börjar kroppen protestera.

Vanliga abstinensbesvär kan vara

  • Starkt nikotinsug
  • Irritation, ilska, nedstämdhet – att humöret pendlar mellan olika stämningar är vanligt
  • Huvudvärk
  • Illamående
  • Yrsel – en biverkning av att ditt blodtryck sjunker från att ha varit förhöjt av nikotinbruk
  • Trötthet
  • Sötsug och hunger

Vilka och hur intensiva abstinensbesvär man får beror på hur stort ens nikotinberoende är. För en del är det sannerligen prövande, för andra kan det vara milda besvär. För den som upplever starkt obehag från nikotinabstinens kan det förstås vara svårt att behålla motivationen: Är det värt det om jag mår såhär dåligt?

Svaret på den frågan är ja – att göra sig kvitt ett nikotinberoende är en fin gåva att ge sig själv eftersom det förbättrar både hälsan och sinnet. När du väljer bort snuset slipper du dessutom alla farliga ämnen som finns i tobak.

Att tänka på när du vill bli av med ditt beroende

Abstinensbesvär kan kännas olika mycket och variera i påfrestning från person till person. Till stor del hänger det ihop med hur starkt ens beroende är och hur mycket och hur länge man har snusat. Men de allra flesta som minskar mängden snus eller slutar helt märker av abstinensbesvär i någon form och för många är det en rejält jobbig tid. Inte sällan leder abstinens till återfall.

När du går igenom abstinensbesvär så finns det en del bra saker att tänka på:

  • Besvären är tillfälliga. Även om det känns superjobbigt så försök att komma ihåg att det handlar om en övergående period. Precis som kroppen en gång har vant sig vid att få nikotin, kommer den vänja sig vid att inte få det. Håll ut – det blir bättre!
  • Du kan mildra symtomen. Motion är ett bra sätt att dämpa suget efter snus och höja motivationen. Avslappningsövningar ett annat. En balanserad och näringsrik kost är ett tredje. Det viktiga är att hitta något som passar för just dig.
  • Ta vara på andras erfarenheter. Före-detta-snusare i din omgivning sitter på ovärderlig kunskap och har stor förståelse för din situation. Tanka av dem på tips och pepp!

Sluta snusa abstinens dag för dag

Det finns fysiska abstinensbesvär och psykiska. Vilka som är värst kan variera från tidpunkt till tidpunkt och från person till person. Båda kan dock vara påfrestande.

  • Det första dygnet

Det första dygnet och under de första dagarna av snusstoppet är abstinensbesvären oftast mycket jobbiga. Nikotinsuget är på topp när du inte längre får i dig den dosen som kroppen är van vid. Du känner sannolikt av abstinensen rent fysiskt, med yrsel, illamående, trötthet och så vidare.

  • Tredje dygnet

Här upplever många att nikotinsuget är som värst. Kan man hålla ut genom denna topp av abstinensbesvär så blir det enklare inom några dagar.

  • En månad efter snusstopp

Kroppen har så sakteliga vant sig vid att vara utan nikotin, men sug efter snus kan komma och tränga sig på fortfarande, om än med längre intervaller.

Ju längre tiden går, desto lättare känns det och en tillvaro utan tobak blir det nya normala.

Triggers och speciella situationer

För många som haft ett långvarigt snusanvändande så är det mycket annat än själva nikotindosen i prillan som bidrar till själva beroendet. I ett beroende finns det många psykiska aspekter som spelar in. Det kan till exempel vara speciella situationer, tillfällen och vardagsritualer som man förknippar med att snusa – som egentligen inte har något med fysiskt nikotinsug att göra.

Kanske är det snusen till morgonkaffet? Prillan efter lunch? En snus för att orka igenom vissa moment på jobbet? De flesta som snusar har sina ”måste-prillor”. Även om man blivit kvitt det fysiska nikotinsuget så kan det alltså triggas av dessa situationer.

Försök att undvika platser och vanor som du förknippar med snus så långt det är möjligt – eller testa att byta ut snuset
mot något nyttigt. Ta en frukt eller en promenad! Det som är bra med vanor är att det faktiskt går att skapa nya,
hälsosamma sådana!

Smarta knep gör det lättare att ta sig igenom besvären

Med en tydlig strategi blir det lättare att hantera abstinensbesvär och förbli snusfri.

  • Punkta upp dina anledningar för att bli snusfri

Vad är det som gör att du vill sluta? Är det för hälsan? Vill du spara pengar? Oavsett dina motiv kan det vara bra att plita ner dem på en lista. Går du igenom en särskilt jobbig period av abstinensbesvär kan en lista med sluta snusa fördelar faktiskt vara en motivationshöjare och hjälpa dig hålla ut.

  • Fira dina framgångar

Varje dag som du lyckas vara fri från nikotin är en stor vinst som förtjänar att firas. Unna dig en belöning för varje framsteg du gör – hitta på något du tycker är kul eller bjud dig själv på något gott. Du är grym och värd att hyllas!

  • Ha bra folk att luta dig mot

Hitta nyckelpersoner i din omgivning som kan vara bollplank och moraliskt stöd på din resa mot ett nikotinfritt liv. Vänner och familj bör vara införstådda med din kamp och ge dig pepp på vägen när du ska sluta med snuset. Ta gärna också hjälp av eventuella före-detta-snusare som du känner. De vet vad du tampas med och kan i bästa fall dela med sig av sina erfarenheter och knep. Att få stöd kan ibland vara avgörande för att du ska förbli snusfri.